Sosiale medier og stormingen av kongressen

Stormingen av Kongressen

6. Januar 2021 skulle vise seg å bli en skjebnesvanger dag da støttere av den daværende presidenten i USA Donald Trump, skulle ta seg inn i kongressen som en demonstrasjon mot den nylig valgte presidenten Joe Biden. Det som startet som en relativt rolig demonstrasjon, endte opp med å bli en storming av kongressen da Trump supportere ville stoppe tellingen av valgmanns stemmer relatert til valget.

white concrete building under clear blue sky
(bildet hentet fra Unsplash. Foto: Alejandro Barba)

Sosiale mediers kraft

Fra det ble gjort at tydelig at Joe Biden ville bli USAs 46. president fra og med Januar 2021, oppfordret daværende president Donald Trump sine supportere å møte opp til protest 6. januar. Dette gjorde han ved å bruke Twitter-kontoen sin til å gjentatte ganger be sine supportere om å møte opp for å kjempe mot det “stjålne valget”.

Donald Trump skrev gjentatte ganger at de skulle “ses i DC” og at folket måtte ut i gatene for å redde landet fra “kommunister”. Disse oppfordringene kom blant annet gjennom ulike videoer som er blitt sett over 10 millioner ganger (NRK, Marit Kolberg m.fl. 2021). Selv om den tidligere president aldri oppfordret direkte til stormingen, kan det sies at innleggene han la ut på Twitter hadde en aggressiv undertone. Med sine 88 millioner følgere (NRK, Marit Kolberg m.fl. 2021) er det tydelig at han ville kunne oppfordre nok mennesker til å skape uro i Washington D.C den 6. januar.

blue ipod touch on brown wooden table
(Bildet er hentet fra Unsplash. Foto: Nathan Dumlao)

Sosiale mediers uendelige ekkokammer

Som de fleste vet har sosiale medier gjennom algoritmer ofte skapt ekkokammer, der meninger kun blir multiplisert jo mer man bevisst oppsøker dem. Angrepet på Kongressen den 6. Januar kan pekes mot Donald Trump og hans supportere, like mye som det kan skyldes på at hans supportere vil få et endeløst påfyll av likesinnede tanker og meninger på bakgrunn av deres aktivitet på sosiale medier.

Kanskje litt for sent

Som et av følgene til angrepet på kongressen, ble Donald Trump utestengt fra ulike plattformer, blant annet Twitter. den 9. januar ble Twitter-kontoen til Trump permanent stengt på bakgrunn av at det var frykt for flere oppfordringer til vold og angrep. (Washington Post, Hannah Denham, 2021). Selv om utestengingen av Donald Trump kanskje ser ut som en seier for mange, er hans utestengelse fra sosiale medier kanskje bare en av mange ting som kommer litt for sent i kjølevannet av hans kommende “irrelevans”. Å få Donald Trump til å tie etter fire lange år som USAs president vil kanskje vise seg å være en litt for sen seier.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.washingtonpost.com/technology/2021/01/11/trump-banned-social-media/

https://images.unsplash.com/photo-1570941144223-7e4f5d0624ee?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=750&q=80

https://images.unsplash.com/photo-1603145733316-7462e5ecd80d?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=634&q=80

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *